جو
جو
خواص جو،خواص جو دوسر،خواص جو پرک ، خواص جو دو سر برای مو، خواص جو دو سر برای مو ، خواص جو در بدنسازی،خواص جو در ابدراری،خواص جو برای لاغری
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد گیاه جو و خواص آن صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.جو (نام علمی: Hordeum vulgare) یکی از غلات است. چرخه زندگی این گیاه یک ساله و از خانواده گرامینهها (گندمیان) است. کشت این دانه احتمالاً از اتیوپی و آسیای جنوبشرقی آغاز شدهاست.
خاستگاه جو کجاست
خاستگاه واقعی جوها هنوز ناشناخته است. اما بسیاری از محققین، خاستگاه این گیاه را کوههای زاگرس در غرب ایران، آناتولی جنوبی و فلسطین میدانند. بر پایه نظریه والیوف، مبدأ جوی ریشک دار و غلاف دار، کشور اتیوپی و شمال آفریقا و مبدأ نوع بدون ریشک، ریشک کوتاه و کلاهک دار، آسیای جنوب شرقی، به ویژه چین، ژاپن و تبت است. «حدود پنج هزار سال پیش از میلاد مردم غارنشین فلات ایران در پی تغییراتی که از لحاظ آب و هوا و تشکیل مزارع و چمنزارها به وجود آمد به دشتها روی آوردند و زندگی تازهای را آغاز کردند و در تمدن آنها نسبت به دورانهای پیشین پیشرفت بیشتری دیده شد. کهنترین دشتنشینان، مردم تپه سیلک (Tepe Sialk) نزدیک کاشان بودند که آثار زندگی شان در آنجا به دست آمده. تحقیقاتی که در این محوطه انجام گرفته نشان میدهد که مردم فلات ایران به امر کشاورزی پرداختند و حیوانات اهلی را نیز پرورش دادند. در هزاره چهارم پیش از میلاد مردم دشتنشین فلات ایران در کار زندگی پیشرفت بیشتری کردند … در این دوره تجارت نیز رو به پیشرفت نهاد. اما دادوستد بیشتر مربوط به محصولات کشاورزی مانند گندم و جو بود. مسئله دیگر که اهمیت دارد این است که کشت گندم و جوها نخستین بار در ایران متداول شد.» جوها برای تعداد زیادی از مردمان نواحی سردسیر و خشک (به ویژه خاور میانه و شمال آفریقا) منبع غذایی مهمی به شمار میرود. البته امروزه بیشتر برای خوراک دام و تهیهٔ فراوردههای تخمیری از این گیاه استفاده میکنند.
ارزش غذایی جو
۳۲۶ کالری
۵ گرم از پروتئین
۲ گرم چربی
۰ گرم کلسترول
۶۸ گرم کربوهیدرات
۱۶ گرم فیبر غذایی
خواص جو برای پوکی استخوان
فسفر و مس موجود در جوها میتواند سلامت کلی استخوانها را تضمین نماید. محتوای فسفر در جوها در درمان و نگهداری از استخوان و دندان ها موثر خواهد بود. اگر به بیماری پوکی استخوان مبتلا هستید، این ماده میتواند به عنوان یک درمان طبیعی محسوب شود. آبجو نیز ۱۱ برابر بیشتر از شیر کلسیم دارد. کلسیم یکی از عناصر ضروری برای محافظت از استخوانهاست. منگنز موجود در آن به همراه ویتامینB کار میکند و میتواند سلامت روده را تضمین نماید. بدن ما برای محافظت طبیعی از استخوانها به منگنز نیاز دارد.
مواد معدنی موجود در جو
۳ درصد از کلسیم
۱۸ درصد از آهن
۴۰ درصد از تیامین
۱۵ درصد از ریبوفلاوین
۲۱ درصد از نیاسین
۱۵ درصد از ویتامین B6
۵ درصد از فولات
۳۰ درصد از منیزیم
۲۵ درصد از فسفر
۱۲ درصد از پتاسیم
۱۷ درصد از روی
۲۳ درصد از مس
۵۰ درصد از سلنیوم
۹۰ درصد از منگنز
آشنایی با جو
جو گیاهی است که در مورد خواصش مطالب زیادی شنیده ایم. قابل ذکر است که این گیاه علفی و یکساله که ارتفاع آن بسته به انواع متفاوت آن تا یک متر میرسد. البته ناگفته نماند که این ماده غذایی دارای خواص دارویی فراوانی می باشد که به بعضی از آنها اشاره کردهایم.قابل ذکر است که برگهای آن متناوب و باریک و دراز و به رنگ سبز تیره می باشد. در واقع جوها از نظر کاشت به دو دسته تقسیم میگردد، جوی بهاره و جوی پائیزه.البته جوی بهاره در بهار کشت میشود و احتیاج به سرمای زمستان ندارد و قبل از زمستان دانه میدهد در حالی که جوی پائیزه در پائیز کشت میگردد و نیازمند سرمای زمستان می باشد
جوی پوست کنده
معمولا این جوها را بعد از خارج کردن پوست غیر قابل مصرف و پوسته بیرونی آن می خورند. زمانی که پوسته بیرونی برداشته شد، با عنوان جوی پوست کنده شناخته میشود. جوی پوست کنده منبع غنی از مواد مغذی است. زمانی که برای مصرف روزانه و منظم در نظر گرفته میشود باید به صورت طولانی مدت خیس گردد. با اینحال صرف زمان برای مصرف این جوها بسیار ارزشمند است.
خواص جو برای سیستم ایمنی بدن
ویتامین C موجود در جو ها دو برابر بیشتر از پرتغال است. این ویتامین میتواند به قوی شدن سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به آنفلونزا مفید باشد.آهن موجود در آن میتواند حجم خون را بهبود ببخشد و از بروز کم خونی و خستگی جلوگیری نماید. این ماده به عملکرد مناسب کلیه کمک میکند و در توسعه سلولها ضروی است. علاوه بر این، جوها حاوی مس هستند که در تشکیل هموگلوبین و گلبولهای قرمز خون دخیل است.
جوی نیم کوب
این جوها را میتوان در خواربارفروشیها پیدا کرد. استفاده از آن در وعده غذایی صبحانه توصیه میشود. دستورهای غذایی زیادی در مورد جوی نیم کوب در سرتاسر جهان وجود دارد. این جوها در اصل جوی پوست کنده است که پردازش شده است و سبوس آن برداشته شده است.
انواع جو بر اساس دمای هوا
در خصوص واکنش به دما، سه نوع جو موجود است: نوع بهاره که به سرما حساس بوده و بنابراین در بهار کاشته میشود. نوع پاییزه که در فصل پاییز کاشته میشود و تا فرارسیدن فصل بهار، سنبله تولید نمیکند. نوع حد واسط که نسبت به سرما مقاومت کمتری داشته و در نقاط نسبتاً گرمسیر در هر دو فصل بهار و پاییز کشت میشود. جوی بهاره و پاییزه را نمیتوان همچون گندم بهاره و پاییزه که تفاوت دانه آنها کاملاً مشخص است، تشخیص داد. جوی پاییزه در بسیاری از نواحی نیمه خشک که بارندگی آنها غالباً در فصول گرم سال (بهار و تابستان) انجام میشود، تقریباً ۱۰ تا ۱۴ روز زودتر از گندم پاییزه کاشته میشود. جوی بهاره را هم تا آنجا که امکان دارد باید زودتر کاشت. البته جوها نسبت به سرمای بهاره (دمای زیر صفر) نسبت به گندم حساس تر است. کشت زودتر جوی بهاره سبب میشود که محصول جوها قبل از فرارسیدن ایام گرم و خشک، برسد. تأخیر در کشت جوها سبب لاغری دانه، عملکرد پایین و… میشود.
پودر سبز جو
این ماده همچنین به خاطر مزایای پزشکی آن بسیار مشهور است. این ماده در واقع پودری است که از چمن جوها به دست میاید و گاهی اوقات با مواد معدنی و ویتامینهای دیگر ترکیب میشود. امروزه بیشتر شرکتها پودر جویی را به فروش میرساند که از چمن جوی خالص به دست میاید. علاوه بر این، شما میتوانید آن را به عنوان آبجو مصرف کنید.
خواص جو برای الاسیسیته
جوها منبع بسیار خوبی از سلنیم هستند که همین امر باعث میشود در نگهداری کشسانی پوست به بدن کمک کند. همچنین این ماده از آسیب رادیکالهای آزاد و شل شدن پوست جلوگیری میکند. علاوه بر این، میتواند قلب، پانکراس و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهتر کند. کمبود سلنیوم میتواند به سرطان پوست، روده، پروستات، کبد، شکم و سینه منجر شود.
آرد جو
آردجو اغلب به عنوان یک جایگزین برای آرد گندم در نظر گرفته میشود. آردی که از جوی کامل به دست میاید بسیار غنی تر از آردی است که از جوی نیم کوب حاصل میشود. این ارد معمولا از سابیدن جوی کامل به دست می اید و حاوی گلوتن است.
خواص دارویی جو
جوها خاصیت کمک کردن به هضم غذا را دارند.جو سطح کلسترول بد را کاهش میدهد و کم می کند.قابل ذکر است که از مبتلا شدن به بیماریهای قلبی – عروقی پیشگیری می نماید.در واقع جوها از نارسایی قلبی پیشگیری مینمایند.بهتر است بدانید که جوها شما را از مبتلا شدن به دیابت محافظت میکنند.بهتر است بدانید که غله جوها به خاطر داشتن فیبر رژیمی فراوان، به هضم غذا کمک بسیار خوبی مینمایند. در واقع این ماده غذایی با تحریک باکتریهای مفید در روده خطر مبتلا شدن به هموروئید و سرطان روده را کم می کند. جوها حاوی یک ماده پایین آورنده کلسترول، به نام “اسید پروپیونیک ” هستند که توسط فیبر نامحلول موجود در خود تولید می گردد.لازم به ذکر است که جوها برای سلامت قلب نیز دارای خواص فراوانی می باشد. البته این ماده غذایی از آنجا که سطح کلسترول را کاهش میدهد، باعث کاهش خطر مبتلا شدن به بیماریهای قلبی – عروقی و نارساییهای قلبی هم میشود. بدنیست بدانید که جوها سرشار از ماده معدنی منیزیم است و کمبود منیزیم نیز موجب افزایش مقاومت سلول به انسولین شده و به بالا رفتن قند خون و در نتیجه دیابت منجر می گردد.جوها را با خواص فراوانش فراموش نکنید.
آب جو
زمانی که کلیههای شما نیاز به استراحت دارد این ماده بسیار مفید خواهد بود. افرادی که از بیماریهای کلیوی و مثانه رنج میبرند، مصرف آن میتواند مفید باشد. جو هابه عنوان یک محصول تجاری در سرتاسر جهان وجود دارند. شما باید اشکال مختلف آن را بشناسید و بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید. هر کدام از این اشکال دارای کاربردهای متفاوتی هستند. جوها را میتوانید به صورت فلهای یا بسته بندی خریداری کنید. اگر جوها را به صورت بسته بندی خریداری میکنید مطمئن شوید که به درستی از آن استفاده میکنید. وجود رطوبت بسیار اندک نیز میتواند آن را خراب کند. جوها را در یک ظرف تمیز و عاری از رطوبت نگه دارید.در طول تابستان بهتر است جوها را در یخچال نگه دارید.
خواص جو برای سطح کلسترول خون
فیبر نامحلولی که در فیبر وجود دارد میتواند به کنترل سطح کلسترول خون کمک کند. جو حاوی فیبرهای محلول و نامحلول است و به خاطر خواص کم کلسترول و کم چربیاش توصیه میشود.
خواص جو برای یبوست
گروهی از دانشمندان معتقدند جوها برای یبوست بسیار مفید هستند. در آزمایشاتی که انجام دادند به این نتیجه رسیدند که هر چه بیشتر آردجو را تصفیه کنند، یعنی بیشتر سبوس آن گرفته شود اثر شفابخش آن کمتر می شود. بهترین راه این است که جوی با سبوس کامل به صورت آرد یا بلغورجو مصرف شود. جوی سفید کرده که اغلب در فروشگاه ها عرضه می شود، دارای آثار شفابخش کمتری به خصوص در رفع یبوست است. ولی به هر حال جوی پوست کنده و بدن سبوس نیز از نظر مبارزه با بیماری های قلبی تا حدودی مفید است. دانشمندان دانشگاه ویسکانسن توصیه می کنند برای این که از حداکثر خواص جوها استفاده شود، حتی الامکان آرد کامل آن تهیه و مصرف شود، یعنی سبوس آن هیچ گرفته نشود زیرا ترکیبات ضد کلسترول جو بیشتر در پوسته خارجی یعنی در سبوس جوها قرار دارد. بر اساس نتایج پژوهشهای جدید، جو الیاف غذایی ذوب شونده زیادی دارد و میزان کلسترول بالای خون را بسیار کاهش می دهد. کلسترول بالا میزان خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد. پژوهشگران خوردن روزانه جوها را توصیه می کنند.
خواص جو
1- غذایی بسیار مقوی است. جوشانده ی حاصل از مخلوط دانه های جو همراه با جوی دوسر و گندم ماده غذایی بسیار مقوی در درمان ضعف عمومی بدن است. جوها دارای مقادیر بالایی از فسفر است و بنابراین برای وضعیت عصبی و فعالیت های ذهنی بسیار مفید است. 2- برای تخفیف درد مفید است. 3- برای افراد مبتلا به نقرس مفید است. 4- جوشانده جو داروی خوبی برای مبتلایان به تب، کم خونی و سوءهاضمه است. جوشانده آن که در درمان کم خونی به کار می رود، بدین روش تهیه می شود: 20 گرم جو را در یک لیتر آب به مدت 7 ساعت حرارت ملایم دهید. البته این درمان برای تمام انواع کم خونی ها به کار نمی رود و تنها موارد استفاده خاصی دارد.جو 5- جو دارای پروتئاز و برخی مواد مفید دیگر می باشد، بنابراین از سرطان جلوگیری می کند. 6- کلسترول خون را کاهش می دهد. 7- افراد سردمزاج، جو را باید با شکر بخورند. 8- بیسکویت جو بهترین دارو برای درمان یبوست است و حتی نفخ و شکم درد را از بین می برد. بهتر است به همراه آب میل شود. 9- دانه های جو به دلیل دارا بودن نوعی آلکالوئید به نام “هوردنس”، اثری مقوی بر قلب داشته و به عنوان کمک در درمان تنگی نفس نیز به کار می رود. 10- کشکالشعیر(کشک تهیه شده از شیره جو) برای مزاج های گرم و اسهال های صفراوی مفید است. 11- برای برطرف کردن گلو درد و ورم گلو می توان از کشکالشعیر استفاده کرد. 12- ماءالشعیر برای درمان سل، زخم های ریوی و سردرد مفید است. 13- ماءالشعیر خو ساز است و زود هضم می شود.جو 14- جو دارای خاصیت ضدالتهابی است و در سیستم ایمنی بدن و بهبود آنژین صدری و التهابات حفرهی دهان تا حدی موثر است. 15- جو خاصیت ملین دارد، در موارد ابتلا به بیماری های گوارشی؛ لوزالمعده، صفرا، مجاری ادراری و عفونت های مخاطی بسیار مفید و موثر است. 16- گلوتن موجود در جو، مادهای نرم، سازگار و آرام بخش بوده و به علت آبدار بودن موجب رفع عطش شده و سبب انقباض عضلانی، اضطراب و تورم شکم هم نمی شود. 17- در طب سنتی، جو ماده محرک برای تولید شیر در زنان شیرده می باشد. در سایر زنان نیز، جو باعث تعادل هورمون های طبیعی بدن و تولید استروژن می شود که رشد سالم سینه را به همراه دارد.
مضرات جو
یکی از مضرات جوها در مصرف افراطی این است که باعث می شود مشکلاتی برای شما پیش بیاید. یکی از این مشکلات ابتلا به اسهال است. ضمن اینکه توصیه شده اگر می خواهید آردجو با سبوس کامل مصرف کنید اگر تکه های سبوب درشت میان آرد هست حتما آنها را جدا کنید.
خواص جو برای دیابت
جوها میتواند دیابت نوع ۲ را کنترل کند. با اینحال ما میتوانیم با کاهش وزن و انجام فعالیتهای ورزشی و استفاده از رژیم غذایی مناسب از بروز دیابت جلوگیری کنیم. بنابراین غذاهایی که حاوی فیبر بالایی هستند باید در رژیم غذایی افراد دیابتی قرار گیرند. جو نیز به خاطر محتوای فیبر بالایش برای این بیماران عالی است. دانه جوها حاوی ویتامینهای ضروری و مواد معدنی است و میتواند جذب گلوکز را کندتر کند. مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۶ نشان میدهد که مصرف جوها در افرادی با مقاومت به انسولین، میتواند سطح گلوکز را کاهش دهد.
طرز تهیه سمنو با جو
جوها را مانند دیگر غلات خیس کرده و در حرارت معتدل نگهداری می کنند تا جوانه بزند. هنگامی که جوانه به حد معینی می رسد به آن “مالت” می گویند، که دارای ویتامین فراوان است. از پختن طولانی مدت جوانه جوهای له شده ، سمنو حاصل می شود.
طرز تهیه عصاره مالت جو
از جوشاندن مالت جو در آب و غلیظ کردن مایع حاصل در خلاء، عصاره مالتجو به دست میآید که دارای 60 درصد مالتوز، 10 درصد ساکاروز، 20 درصد دکسترین و مقداری مواد مغذی و ویتامینهای B1 و B2 است.
طرز تهیه کشک الشعیر
جوی پوست کنده را با آب مخلوط کرده و آن قدر می جوشانند تا کاملا باز شود. سپس آن را له و صاف می کنند به طوری که خود جوها نیز داخل آب شود. کشک الشعیر شبیه آش جو می باشد.
طرز تهیه ماء الشعیر
جوی پوست کنده و پوست نکنده را خوب شسته و داخل آب جوش ریخته چند دقیقه می جوشانند. آن را می پزند تا جایی که دانه های جوها کاملا باز شود. بعد آن را با پارچه بدون این که له شود، صاف می کنند و بعد از سرد شدن از آن استفاده می کنند.
خواص جو برای بیماری های قلبی و سرطان
جوها حاوی انواع متعددی از مواد مغذی گیاهی همچون لیگنان است که در بدن به لیگنان پستانداران تبدیل میشود. یکی از این لیگنانها آنترولاکتون نام دارد که به پیشگیری از سرطان و سایر سرطانهای هورمونی و نیز بیماریهای قلبی کمک میکند.
خواص جو برای روده و دستگاه گوارش
همانطور که قبلا نیز گفتیم، جوها سرشار از فیبر هستند و میتواند بدن شما را از سموم پاکسازی کند. این ماده منبع غنی از فیبر است و میتواند به عنوان منبع سوختی برای باکتریهای خوب موجود در روده عمل کند. این باکتریها به تخمیر شدن محتوای فیبر در بدن کمک میکند. در نتیجه اسید بوتیریک تشکیل میشود که سوخت اصلی و اولیه برای سلولهای روده است. جو همچنین برای سالم نگه داشتن سلامت کلی روده بسیار موثر است. با وجود سلامت کلی روده، جو به کاهش زمان اجابت مزاج کمک خواهد کرد و همین امر شکم شما را تمیز میکند. این ماده میتواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و بواسیر را کاهش دهد.
خواص جو برای آترواسکلروز
آترواسکلروز شرایطی است که در آن دیواره شریانها ضخیمتر میشود. این فرایند معمولا به خاطر رسوب موادی همچون کلسترول رخ میدهد. جوها سرشار از نیاسین هستند که از افزایش سطح کلسترول خون جلوگیری میکند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی را کاهش میدهد. زنان یائسه ای که فشار خون بالا، کلسترول زیاد یا بیماریهای قلبی-عروقی دارند بهتر است ۶ بار در هفته جو مصرف کنند.
تفاوت جو و جودوسر
جوی معمولی و جوی دوسر در ارزش غذایی با هم متفاوتند. جوی دوسر بسیار مغذی و سالم است و غذای مناسبی برای وعده صبحانه است. اما در عین حال جوی معمولی نیز به نوبه خود حاوی مواد مغذی است. هر دو این غلات پروتئین تولید می کنند اما پروتئینی که در هر وعده مصرف جوی دوسر تولید می شود تقریبا نصف جوی معمولی است. علاوه بر این جوی معمولی مقدار زیادی فیبر دارد که سلامت دستگاه گوارش را تامین می کند. در حالی که جوی دوسر فیبر کمتری دارد. هم جوی معمولی و هم جوی دوسر به عنوان تنقلات، خوراکی های بسیار خوبی هستند. هر دو این غلات به جلوگیری از بیماری هایی چون بیماری های قلبی، سرطان و دیابت نوع ۲ کمک می کنند. تفاوت دیگر این دو نوع غلات در شیوه مصرف انسانی آنهاست. بیشتر افراد ترجیح می دهند جوپوست کنده را در صبحانه خود میل کنند و بدین صورت از مواد مغذی آن استفاده کنند. از جو هم بیشتر در تاس کباب و سوپ استفاده می شود.
جو و سنگ کیسه صفرا
جوی معمولی میتواند به خانمها در پیشگیری از توسعه سنگ کیسه صفرا کمک فراوانی بکند. از آنجایی که این ماده سرشار از فیبر نامحلول است میتواند به کاهش ترشح اسید صفراوی کمک کند و همین امر موجب افزایش حساسیت به انسولین و کاهش سطح تری گلیسیرید خواهد شد. مطالعات انجام شده نشان میدهد زنانی که از جوی معمولی و محتوای فیبری آن بهره مند شده اند ۱۷ درصد نسبت به سایر افراد خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرای کمتری دارند.
خواص جو برای آسم
قبل از اینکه به فکر خرید جو بیفتید، انواع آن را مد نظر داشته باشید. انواع مختلفی جو وجود دارد که دارای ارزشهای تغذیهای متفاوتی هستند. جوی کامل( سبوس دار) دارای بیشترین ارزش تغذیهای است و میتواند برای افراد بسیار مفید باشد
بیشتر بخوانید : عدس ♥ نخود ♥ گندم ♥ دانه سویا
- ۹۷/۰۳/۲۳